Aktualności

W dniach 30 września – 1 października 2022 r. odbyła się wizyta studyjna w ramach projektu „Tu mieszkam, tu zmieniam” realizowanego z dotacji programu Aktywni Obywatele – Fundusz Krajowy finansowanego przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię w ramach Funduszy EOG.

Wyjazd został zorganizowany przez Stowarzyszenie „Niżańskie Centrum Rozwoju” w Racławicach we współpracy z Powiatem Niżańskim.

W dniu 30 września 2022 r. zwiedzano Szydłów, a następnie Wiązownicę Kolonię, gdzie odbyło się spotkanie z lokalnym liderem Panem Jackiem Piwowarskim działającym w Stowarzyszeniu Aktywności Lokalnej „Dolina Kacanki”. Koło Gospodyń Wiejskich przygotowało obiad dla uczestników wizyty. Kolejnym punktem był przejazd do Koćmierzowa i zakwaterowanie
w Gościńcu. Dzień zakończyła wspólna kolacja przy ognisku z lokalnym liderem Panem Stanisławem Baską.

W dniu 1 października 2022 r. w Wiązownicy Kolonii uczestnicy wzięli udział w warsztatach z pieczenia proziaków oraz poznali tajniki budowy pieca i kuchni. Ostatnim punktem wyjazdu było zwiedzanie ruin zamku Krzyżtopór w Ujeździe.

Stowarzyszenie „Niżańskie Centrum Rozwoju” w Racławicach we współpracy z Powiatem Niżańskim organizują konkurs na realizację inicjatyw na rzecz lokalnej społeczności. Wybrane inicjatywy będą realizowane przez lokalnych liderów, we współpracy z Stowarzyszeniem NCR. Złożone wnioski zostaną ocenione przez komisję oceny wniosków. Do realizacji zostaną wybrane trzy wnioski (najlepsze w ramach każdej inicjatywy).
Do pobrania:

W dniu 10.09.2022 r. odbył się wyjazd do Szydłowa w ramach projektu „Seniorzy z pasją” realizowanego przez Stowarzyszenie „Niżańskie Centrum Rozwoju” ze środków rządowego programu wieloletniego na rzecz Osób Starszych „Aktywni +” na lata 2021-2025.

W wyjeździe wzięli udział seniorzy z czterech Kół Terenowych PZERiI (Nisko, Ulanów, Krzeszów, Rudnik nad Sanem).

Seniorzy zwiedzali Szydłów m.in. Kościół Św. Władysława, Synagogę, Zamek, Bramę Krakowską, Kościół Wszystkich Świętych. Następnie „Pustylnie Złotego Lasu w Rytwianach i Zamek Tarnowskich w Dzikowie.

Seniorom został zapewniony autokar, wyżywienie, przewodnik, bilety wstępu, ubezpieczenie.

W dniach 24-25.08.2022 r. odbył się 2-dniowy wyjazd aktywizacyjno-zdrowotny „Szlakiem podkarpackich uzdrowisk” w ramach projektu „Seniorzy z pasją” realizowanego przez Stowarzyszenie „Niżańskie Centrum Rozwoju” ze środków rządowego programu wieloletniego na rzecz Osób Starszych „Aktywni +” na lata 2021-2025.

W wyjeździe wzięli udział seniorzy z czterech Kół Terenowych PZERI (Nisko, Ulanów, Krzeszów, Rudnik nad Sanem).

W dniu 24.08.2022 r. seniorzy zwiedzali Iwonicz Zdrój i Rymanów Zdrój, a także cerkiew pod wezwaniem Św. Trójcy w Sanoku.

W dniu 25.08.2022 r. seniorzy zwiedzali uzdrowisko Polańczyk i zaporę w Solinie (rejs statkiem po zalewie). W drodze powrotnej w Starej Wsi koło Brzozowa zwiedzali Sanktuarium Matki Bożej Miłosierdzia, Muzeum Misyjne i Ogrody Biblijne.

Seniorom został zapewniony autokar, nocleg, wyżywienie, przewodnik, bilety wstępu i ubezpieczenie.

W dniach 16-17.08.2022 r. odbył się wyjazd 2-dniowy do Przemyśla i okolic w ramach projektu „Seniorzy z pasją” realizowanego przez Stowarzyszenie „Niżańskie Centrum Rozwoju” ze środków rządowego programu wieloletniego na rzecz Osób Starszych „Aktywni +” na lata 2021-2025.

W dniu 16.08.2022 r. seniorzy zwiedzali miedzy innymi: Bolestraszyce, ALBOREUM w Bolestraszycach, Zamek w Krasiczynie i park zamkowy następnie udali się do Kalwarii Pacławskiej, gdzie zostali zakwaterowani na nocleg w Domu Pielgrzyma.

W dniu 17.08.2022 r. seniorzy uczestniczyli w porannej Mszy Świętej w Bazylice w Kalwarii Pacławskiej. Następnie udali się do Przemyśla, gdzie wraz z przewodnikiem zwiedzali m.in. Kopiec Tatarski, Fort Borek, Klasztory, kościoły oraz Rynek. Seniorom został zapewniony autokar, nocleg, wyżywienie, przewodnik, bilety wstępu, ubezpieczenie.

W okresie od 1 kwietnia 2022 r. do  30 listopada 2022 r. Stowarzyszenie „Niżańskie Centrum Rozwoju” realizuje projekt pt. „Razem dla Niepodległej” dofinansowany ze środków Programu Wieloletniego NIEPODLEGŁA na lata 2017-2022 w ramach Rządowego Programu Dotacyjnego „Niepodległa”.

Projekt jest realizowany w partnerstwie z trzema szkołami z terenu Powiatu Niżańskiego:Regionalnym Centrum Edukacji Zawodowej w Nisku, Zespołem Szkół w Jeżowem im. ks. Stanisława Staszica oraz Liceum Ogólnokształcącym im. Stefana Czartoryskiego w Nisku

Celem projektu jest zwiększenie aktywności mieszkańców powiatu niżańskiego w wydarzeniach związanych ze świętowaniem rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości oraz zwiększenie świadomości na temat wydarzeń związanych z odzyskaniem i odbudową państwowości polskiej.

Projekt jest skierowany głównie do młodzieży.

W ramach projektu „RAZEM DLA NIEPODLEGŁEJ” zostaną zrealizowane następujące działania:

W Regionalnym Centrum Edukacji Zawodowej w Nisku:

– Projekt edukacyjno-animacyjny „Pierwsze lata Niepodległej”.

– Konkurs wiedzy dla uczniów szkół podstawowych i ponadpodstawowych.

W  Liceum Ogólnokształcącym im. Stefana Czartoryskiego w Nisku:

– Koncert niepodległościowy.

– Wystawa niepodległościowa.

W Zespole Szkół im. ks. Stanisława Staszica w Jeżowem:

– Gra edukacyjna „Odzyskanie niepodległości. Pierwsi prezydenci II Rzeczypospolitej”.

Dofinansowano ze środków Programu Wieloletniego NIEPODLEGŁA na lata 2017-2022 w ramach Rządowego Programu Dotacyjnego „Niepodległa”

Dofinansowano ze środków Powiatu Niżańskiego